Századunk hamis istenei

Előadó: Kovács-Bíró János

Az előadás letölthető: avi

A Pár-beszéd különkiadása letölthető: avi

Az előadás szöveges összefoglalóját megtekintheti itt illetve letöltheti: pdf

A görög mitológiában Aphrodité – a szépség istennője, Arész – a háború istene, Artemisz – a termékenység és gazdagság istennője, Héphaisztosz – a mesterségek istene. A mi társadalmunk nem különbözik alapvetően az ókoritól. Minden kultúrának megvannak az istenei és az istentiszteleti szokásai. Így épülnek különféle „szentélyek”, ahol ezeket a hamis isteneket imádják. Lehet, hogy hatalmas irodaépület formájában, vagy fürdőhelyek, wellness-központok, sportarénák, emberek vagy filmstúdiók formájában, de vannak ilyen szentélyek, és az emberek használják is őket.

A 21. század hamis isteneit mutatjuk be: szerelem, pénz, siker, hatalom. A legtöbb ember esetében ezek az istenek rejtve vannak jelen, mert az emberi szív a legnagyobb bálványüzem. Felszínre hozzuk őket. A belső, a szívben elrejtett bálványok imádata veszélyesebb a szoborimádatnál. E bálványokat a szívünk rejtett érzéseiben alkotjuk meg, aztán egy filmsztár, egy énekes, sportoló, vagy politikus személyében öltenek testet.

A Biblia világosan beszél arról, hogy a hamis istenek a szívben születnek meg.  „Embernek fia! Ezek a férfiak fölvették bálványaikat szívükbe, és vétkeik botránkozását orcáik elé állították” (Ezék 14:3).  Bibliai példákkal világítjuk meg a hamis istenek imádatának hátterét. Hadat üzenünk nekik. A bálványimádás minden formája ellenkezik az élő Istenben bizakodó életmóddal. Az ember a teremtés révén rendelkezik az örökkévalóság utáni vággyal és bizakodással. Megoldást keresünk arra, hogy ezek helyes irányba legyenek terelve.