A válság – bizakodásunk próbája

Előadó: Kovács-Bíró János

Az előadás letölthető: avi formátum

A Pár-beszéd különkiadása letölthető: avi formátum

Az előadás szöveges összefoglalóját megtekintheti itt illetve letöltheti: pdf

Válságban a világ és mi, emberek is. Nyakunkon a gazdasági válság, küzdünk az ökológiai válsággal, válságban vannak az emberi kapcsolatok, az identitás és az erkölcsi normák.

Kiderül, hogy melyek a válságban felszínre kerülő értékek és magatartásformák. A Biblia zsinórmértékként kerül bemutatásra, amely segítségével mérlegre tesszük, hogy a válság által előidézett élethelyzet áldás-e vagy átok, illetve kereszt-e vagy teher? Bizakodásunk próbája ez. Megtanulunk különbséget tenni a kereszt és a teher között, és megtanuljuk helyesen kezelni a körülményeket. A körülöttünk lévő világ azt üzeni, hogy a siker a birtokolt javakban mérhető és abban, hogy mennyire élünk jól. Mindazt, ami zavarhat, ami nehéz, el kell kerülnünk.

A válságos időkben olyan emberekre van szükség, akik önkéntesen vállalnak bizonyos feladatokat másokért, vagy mondanak le, hogy ezzel jobb helyzetbe hozhassanak másokat, olyan dolgokról, melyeket saját maguknak tervezgettek megszerezni. A Szudánban élő emberek helyzetével hasonlítjuk majd össze a mienket. Megdöbbentő a különbség anyagilag, de főleg hozzáállásban. Hálaadás ébred a szívünkben a körülményekért, még a válságért is.